Byzmusic.gr Logo
Facebook Youtube email me Flickr

«Προς το Πάσχα του Κυρίου» ΣΥΝΑΥΛΙΑ “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ”

Αναρτήθηκε στις από τον Βυζαντινή μουσική

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Ορθοδόξων κάθε χρόνο ξεκινά το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, όταν σε όλους τους Ναούς τελείται για πρώτη φορά μέσα στο χρόνο η Ακολουθία του Νυμφίου, δηλαδή ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας. Φέτος, οι πιστοί του Χολαργού, του Παπάγου, αλλά και πόλεων που δεν βρίσκονται κοντά στην περιοχή μας, είχαν την ευκαιρία να μυσταγωγηθούν στη μοναδική αυτή βδομάδα της Χριστιανοσύνης, δύο ημέρες νωρίτερα.

Το απόγευμα της Παρασκευής 15 Απριλίου, το δημαρχιακό μέγαρο της πόλης μας είχε την τιμή να υποδεχθεί για πρώτη φορά τον διεθνούς φήμης ερμηνευτή, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Καβαρνό, στη μεγαλύτερη συναυλία βυζαντινής μουσικής που έχει ποτέ λάβει χώρα, τόσο στο Χολαργό όσο και στου Παπάγου.

 

Ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Καβαρνός, είναι μια εξαιρετική περίπτωση πολύ νέου ανθρώπου και νεότατου κληρικού, ο οποίος αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το πολύτιμο τάλαντο της φωνής και ήδη έχει διακριθεί ανά την Ορθοδοξία, ως ένας από τους σπουδαιότερους πρωτοψάλτες και καθηγητές της βυζαντινής μουσικής.

 

 

Έχει δώσει αρκετές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει βυζαντινή μουσική τα τελευταία 10 χρόνια, σε σύνολο μαθητών αρκετοί εκ των οποίων είναι πρωτοψάλτες-λαμπαδάριοι και πτυχιούχοι βυζαντινής μουσικής. Η χορωδία του απαρτίζεται, ως επί το πλείστον, από μαθητές του.

Στις 15 Απριλίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», αλλά και στους ασφυκτικά γεμάτους χώρους έξω από αυτό, η απαράμιλλη φωνή του π. Νικοδήμου, η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια των ισοκρατών, π. Ιωάννου Μπούτση, Αθανασίου Κοτίκη και Γεωργίου Σάββα, η εξαίρετη μαεστρία του πρωτοψάλτη και διευθύνοντα νου της χορωδίας, Δημητρίου Βερύκιου, καθώς και η επιβλητική παρουσία των ιεροψαλτών και του αφηγητή και γνωστού ηθοποιού, Χρήστου Ιντζέογλου, σε συνδυασμό με τους ασύγκριτους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας των Ορθοδόξων, στάθηκαν ικανές για να ανυψώσουν το πνεύμα και την καρδιά του συγκινημένου ακροατηρίου, προετοιμάζοντάς το με τον καλύτερο τρόπο για την είσοδό του στις επτά σημαντικότερες ημέρες κάθε έτους.

Η εν λόγω συναυλία, που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από το θάνατο του κοσμοκαλόγερου της ελληνικής λογοτεχνίας, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αποκτά και ιστορικό χαρακτήρα, αφού είναι η πρώτη εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τους πέντε ενοριακούς Ιερούς Ναούς του Χολαργού και του Παπάγου, σε συνεργασία με τη διοίκηση του νέου διευρυμένου δήμου. Επομένως, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ιερείς των πέντε ενοριών των δύο περιοχών, όπως και στη δημοτική αρχή, και συγκεκριμένα στην πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος, Ελένη Ευαγγελοπούλου, αλλά και στο δήμαρχο, Βασίλη Ξύδη.

 

Ιδιαίτερη μνεία, με αφορμή την κάλυψη όλων των εξόδων, οφείλεται στον κ. Μπάμπη Στάικο, που ήταν και ο μέγας χορηγός της εκδήλωσης και στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, όπως και στον π. Νικόδημο, ενώ με το δικό τους τρόπο συνεισέφεραν το «Piu Verde» και το ανθοπωλείο «Γιάννης Σταθόπουλος».

 

Η ιδέα της όλης εκδήλωσης, η οποία αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή, τόσο από τον κλήρο όσο και από το δήμο, ανήκει στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας μας και πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου νέων Χολαργού, Μανώλη Χάλκο, ενώ πολλά εύσημα για την άρτια διεξαγωγή της αξίζουν και στο μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος και πρώην δημοτικό σύμβουλο Παπάγου, Κωνσταντίνο Φιλιππακόπουλο.

 

Μάλιστα, οι διοργανωτές μερίμνησαν ώστε ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να κρατήσει για πάντα στο σπίτι του τους ύμνους της συναυλίας, αφού το περιεχόμενό της είχε νωρίτερα ηχογραφηθεί σε ψηφιακούς δίσκους, οι οποίοι βρίσκονταν προς πώληση στο χώρο του αμφιθεάτρου, με τα έσοδα να διατίθενται στους πέντε Ιερούς Ναούς Χολαργού και Παπάγου.

Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Γιαννιός, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Χολαργού – Αγίας Παρασκευής, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σιάτος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παπάγου – Ψυχικού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Τσολίδης, ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Βασίλης Ξύδης, ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης Παπάγου – Χολαργού και επίτιμος δήμαρχος Χολαργού, Χαράλαμπος Σκούρτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και αναπληρωτής δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Δημήτρης Τούτουζας, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Παπάγου – Χολαργού, Κώστας Τσοχαλής, η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος, Ελένη Ευαγγελοπούλου, ο μέγας χορηγός της εκδήλωσης, Μπάμπης Στάικος και πλήθος δημοτικών συμβούλων, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ο Βυζαντινή μουσική

Βυζαντινή μουσική είναι όρος που χρησιμοποιείται προκειμένου να χαρακτηρίσει το ιερό ορθόδοξο λειτουργικό μέλος των χριστιανικών εκκλησιών που αναπτύχθηκε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Από τους εξαιρετικότερους υμνογράφους και μουσικούς διακρίνονται οι Ρωμανός ο Μελωδός, Ιωάννης Δαμασκηνός, Ανδρέας ο Κρης, Ιωάννης ο Κουκουζέλης, Χρύσανθος Μαδύτου, Χουρμούζιος Χαρτοφύλακας και άλλοι. Έχει 7 φθόγγους: Πα, Βου, Γα, Δι, Κε, Ζω και Νη. Οκτώ ήχους: Πρώτος, Δεύτερος, Τρίτος, Τέταρτος, Πλάγιος του Πρώτου, Πλάγιος του Δευτέρου, Βαρύς και Πλάγιος του Τετάρτου.

2 Απαντήσεις στο «Προς το Πάσχα του Κυρίου» ΣΥΝΑΥΛΙΑ “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ”

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

     

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    ©2010-11 Byzmusic.gr Π. Νικόδημος Καβαρνός All Rights Reserved Logos and Trademarks are property of their respective owner

    Designed and Developed by Kricore